keskiviikko 18. lokakuuta 2017

Viikinkinauhasta

Sosiaalisessa mediassa on kiertänyt uutinen, jonka keskeinen sisältö on, että "Ruotsin viikinkhaudoista löytyi merkkejä islamista" (Ylen uutisotsikkoa lainatakseni). Uppsalan yliopiston astetta rohkeammin otsikoidun lehdistötiedotteen (englanniksi) mukaan "viikinkiajan kuviot olivat kuufalaista kirjoitusta". Lehdistötiedotteesta:
Det som tidigare ansetts vara typiskt vikingatida mönster i silver på vävda band av siden i vikingatida gravar, har visat sig vara geometriska kufiska tecken. I bandens mönster åkallas både Allah och Ali. Det visar ny forskning vid Uppsala universitet. De arabiska tecknen förekommer i gravdräkterna i vikingatida båtgravar, men också i kammargravarnas dräkter på centrala vikingatida platser som Birka i Mälardalen.
En kokoa tähän kirjoitukseen kaikkea, mitä aiheesta on sanottu, vaan käsittelen aihetta omasta näkökulmastani. Kiinnostuneet voivat lukea, mitä varsinaiset asiantuntijat ovat jo ehtineet tuoda esiin, tutustumalla Carolyn Priest-Dormanin blogikirjoitukseen "Viking Age Tablet Weaving: Kufic or Not?" ja Stephennie Mulderin kuudenkymmenen tviitin ketjuun. [Lisäys 31.10.: Mulder on sittemmin myös bloggannut aiheesta.]

Kuufalaisia kirjaimia on löytynyt tiedotteen mukaan useammasta vene- ja kammiohaudasta. New York Timesin jutussa mainitaan erikseen venehauta 36. Kuvaus kyseisen haudan sisällöstä löytyy Else Nordahlin teoksesta Båtgravar i Gamla Uppsala: Spår av en vikingatida högreståndsmiljö (2001) sivuilta 46 - 61; Anita Malmiuksen analyysi haudan tekstiililöydöistä löytyy saman teoksen sivuilta 75 - 91. Haudassa säilyneet tekstiilifragmentit ovat säilyneet kahden ovaalisoljen yhteydessä, mutta jutussa kuvattu nauha ei näytä kuuluvan niiden joukkoon. Nauhan lisäksi lehdistötiedotteesta (ja Ylen uutisesta) löytyy kaavakuva, jonka viereen on asetettu peili:

(Kuva: Annika Larsson, Uppsalan yliopisto.)

Nuolen osoittamassa kohdassa pitäisi siis lukea peilistä katsottuna "Allah", mikä on Annika Larssonin mukaan "en spännande detalj".

Oikeanpuoleinen kaavakuva perustuu ilmiselvästi Agnes Geijerin vuonna 1938 ilmestyneeseen teokseen Birka III: Die Textilfunde aus den Gräbern. Tässä ei ole sinänsä mitään ihmeellistä muille kuin niille, jotka olettivat, että kyseessä olisi jokin uudempi löytö. Relevantti sivu (83) näyttää seuraavalta:


Lehdistötiedotteen kuvassa näkyvä kuvio on äärimmäisenä vasemmalla, mutta tiedotteessa kuviota on levennetty ylemmässä puoliskossa olevien E-kirjainta muistuttavien muotojen kohdalla. Leventämiseen käytetyt numeroa 6 muistuttavat muodot on otettu alempaa, käännetty 90 astetta ja asetettu kuvion jatkoksi symmetrisesti molemmille puolille. Tämä näkyy selvästi alla olevasta yksityiskohdasta lehdistötiedotteen kuvasta, jossa pistojen suunta odotetusti muuttuu näiden lisäysten kohdalla:


Tiedotteesta ei käy ilmi, mihin tämä muokkaus perustuu. Voi olla, että se on tapahtunut vahingossa spekulatiivisen entisöintityön yhteydessä (ehkä kyseessä on Enköpingin museon sivulla mainittu "nytillverkad skapelse"). Tämän muokatun kuvion perusteella on kuitenkin tehty havainto, että sen peilikuva näyttää arabialaiselta kirjoitukselta, tarkemmin kuufalaisen kalligrafian eräältä muodolta: luettuna peilikuvasta oikealta vasemmalle (tai yllä olevasta kuvasta vasemmalta oikealle) ensimmäinen pystyviiva olisi siis ا eli alif, toinen ja kolmas kaksi kertaa ل eli laam ja neljäs, (takaperoista) numeroa 6 muistuttava merkki ه eli haa, joista muodostuisi yhdessä sana allāh 'Jumala'.

Huomio kiinnittyy siihen, että alif on sidottu sitä seuraavaan laamiin, joten lopputulos muistuttaa ainakin omaan silmääni enemmän kolmea peräkkäistä laamia kuin sarjaa alif-laam-laam. (Käytännössä kokonaisuus muistuttaa vain neljää viivaa.) En löytänyt esimerkkiä tällaisesta sidonnasta kantikkaassa kuufalaisessa kalligrafiassa, mutta vaikka sellaista ei esiintyisi lainkaan, tällainen poikkeama olisi tietysti joka tapauksessa mahdollinen kopiotyössä tai pseudo-kuufalaisessa kirjoituksessa. Kuvion emendaatio vaatisi kuitenkin itsenäisiä perusteita sille, mitä tekstissä on emendaation jälkeen tarkoitus lukea, sillä muutenhan tekstejä ja kuvioita voisi "korjailla" mielensä mukaan, kunhan lopputulos on tarpeeksi kiinnostava. (Yllä viitatun Mulderin mukaan tässä ei lue "Allah", ja tekstin tyyli on muutenkin satoja vuosia myöhäisempää kuin hautalöytö.)

On hyvä vielä tiivistää, mistä julkaistun tiedon valossa tässä "tutkimustuloksessa" on kyse: Birkasta löydetyn nauhan kuvion eri osien yhdistelmä tuo peilin kautta katsottuna Annika Larssonille mieleen kuufalaisilla kirjaimilla kirjoitetun sanan "Allah". Tarkasteltuna kontekstissaan eli vaikka vain muiden julkaistujen kuvioiden yhteydessä kyseessä on hyvällä tahdollakin vain turhan monimutkainen ad hoc -selitys. Mielestäni havainto on sellainen, että sen olisi korkeintaan voinut mainita jollekulle arabialaisen taidehistorian tai paleografian asiantuntijalle, joka olisi voinut sanoa asiasta mielipiteensä. Lehdistötiedote tuntuu lievästi sanottuna liioitellulta, vaikka kaikki julkisuus on kai hyvää julkisuutta.

Tiedotteeseen perustuviin uutisiin kohdistuva kritiikki on kohdannut yllättävän paljon kansan syvien rivien vastustusta. Monilta keskustelijoilta tuntuu unohtuvan, että jutun pointti ei ollut se, että viikingeillä oli ylipäänsä kontakteja arabeihin. Tässä ei ole mitään uutta eikä ihmeellistä, vaikka uusi tutkimus on toki aina tervetullutta. Toinen ilmeisen vaikea asia käsittää on se, että julkaistun Allah-kirjoituksen osoittautuminen kauniisti sanottuna kyseenalaiseksi ei tietenkään tarkoita, että viikingeillä ei olisi ollut tekemistä arabien kanssa.Muutamat keskustelijat ovat vastanneet ylempänä linkittämääni sosiaalisessa mediassa julkaistuun kritiikkiin antamalla ymmärtää, että blogissa tai Twitterissä sanotulla ei ole merkitystä tieteellisessä keskustelussa. (Lehdistötiedotteilla ja tiedeuutisilla ilmeisesti on.) Bibliometristen kysymysten ulkopuolella argumentin tosiasiallinen arvo ei määräydy siitä, missä muodossa se on julkaistu, vaan esitetyistä perusteluista. Olisi mielestäni jotenkin kohtuutonta vaatia, että johonkin sosiaalisessa mediassa kulovalkean lailla leviävään uutiseen vastattaisiin kirjoittamalla varsinainen tieteellinen artikkeli ja odottamalla sen julkaisua. Todistustaakka on lähtökohtaisesti väitteen esittäjällä, ja tässä tapauksessa esitetylle väitteelle eli sille, että kyseisessä nauhassa lukee "Allah", ei ole esitetty oikeastaan minkäänlaista perustetta. Asia ansaitsee huomiota lähinnä siksi, että kyseessä on hyvä esimerkki siitä, miten uutinen voi lähteä leviämään lähdekritiikkiä vailla olevien ihmisten levittäessä sitä huolimatta siitä, miten paljon faktantarkistuksesta nykyään puhutaan. (Suurempi osuus vastuusta on tietysti toimittajilla. Hieman vastaavia tapauksia viikinkeihin liittyen ovat olleet kuufalaista kaiverrusta sisältävä sormus ja naissoturipäällikkö.) Uutisen leviämisellä on ollut myös se vaikutus, että väitetyn kirjoituksen kiistanalaisuus käsitetään jonkinlaiseksi lieväksi "tutkijoiden erimielisyydeksi". Voi tietysti olla, että todelliset löydöt ovat jotain aivan muuta kuin tuo julkaistu nauha (kuten eräässä Facebook-ryhmässä esitettiin), mutta tässä tapauksessa lehdistötiedotteen kuvavalinta olisi todella omituinen.

Vertailun vuoksi joku voisi esittää, että Vimosesta löytyneeseen, vuoden 160 tienoilta peräisin olevaan kampaan kaiverrettu teksti ᚺᚨᚱᛃᚨ harja todistaa, että muinaiset tanskalaiset opiskelivat suomea post-it-lappumenetelmällä, tai että samasta paikasta löydetyn, 200-luvun loppupuolelle ajoitetun kenkäimen sanat ᚨᛚᚨ ala ja ᛗᚨᚲᛁᚨ makia merkitsevät 'Allahin miekkaa', mikä todistaa tanskalaisten olleen muslimeja jo kolmannella vuosisadalla jälkeen ajanlaskun alun, ja koska sana makja 'miekka' tulee ilmiselvästi suomen sanasta miekka, vahvistaa tämä tulkinta myös edellä mainitusta kammasta esitetyn teorian. (Olen kyllä huomannut aprillikirjoitusteni kohdalla, että tällaisten heittojen suhteen pitää noudattaa äärimmäistä varovaisuutta, sillä on mahdotonta sanoa jotain niin hassua, etteikö sitä voitaisi ottaa tosissaan.)

6 kommenttia:

 1. Eikös tuo hakkors kuitenkin merkkaa sitä, että viikingit olivat nassei?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielestäni nasseilta pitäisi saada hakaristi pois, millä oikeudella menivät sen pilaamaan...

   Poista
  2. Olin kieltämättä vähän yllättynyt, että ruotsalainen yliopisto julkaisee kuvan hakarististä.

   Poista
 2. Kyllähän tiedeyhteisön ihmiset kommentoivat ja korjaavat jatkuvasti juttuja Twitterissä. Yleensä kukaan ei sano ettei alan ihmisellä olisi mitään uskottavuutta jos ei tee kommentistaan tieteellistä julkaisua. Ellei sitten sattunut valitettava väärinymmärrys ja tieteellisen julkaisutoiminnan kriteereillä oli kommentissa tarkoitus viitata nimenomaan alkuperäiseen tutkimukseen... Onhan sitä sattunut että vertaisarvioinnista on päässyt läpi kyseenalaisia juttuja... kuten tämä keissi, jota myös kommentoitiin ahkerasti Twitterissä: https://www.sciencealert.com/scientists-are-freaking-out-over-a-new-paper-that-says-our-hands-were-designed-by-god

  onko siihen muuten linkkiä missään? Maksumuurin takana? Yleensä tutkimuksissa on mukana havainnekuvat niin että voi tarkistaa onko lehdistötiedotteessa ollut kuva alkuperäinen löytö. Ja olen samaa mieltä että olisi todella outoa jos ei olisi.

  Näin täysin asiaan perehtymättömänkin henkilön näkökulmasta tuntuu oudolta, että sana on saatu esiin tuolla tavalla: jos tarkoitus oli oikeasti kirjoittaa se nauhaan, miksi se olisi kahdessa osassa niin että välissä olisi muuta sälää ja miksi toisesta osasta käytetään vain osa? Ainoa keksimäni syy sille olisi tarve piilottaa sana, mikä taas kertoisi siitä ettei asia ollut viikinkiyhteisössä hyväksytty. Ja silloinkin se olisi vähän kaukaa haettua (mm Mulderin mainitsemista syistä).

  Harmittaa kyllä miten yksittäisen tutkimuksen kyseenalaistaminen muuttuu muotoon "ai väität että viikingeillä ei voinut olla tekemistä muslimien kanssa". Silloin ollaan argumentoinnissa vähän samalla tasolla kuin äärioikeistolaiset, jotka väittävät että viikingeillä ei missään nimessä voinut olla mitään linkkiä arabimaailmaan, tai ainakaan sieltä ei omaksuttu mitään. Mutta se on nettikeskustelun henki, näissä asioissa taistelevat ihmiset eivätkä faktat... :/

  PS: Pahoittelut tuosta turhasta testikommentista, Blogger ei taas toiminut kunnolla kunnes tajusin että ongelma on siinä ettei esikatselu toimi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä näkemäni kommentit (ml. kuvituskuva) ovat olleet asiayhteydessään hyvin yksiselitteisiä. Tiettävästi mitään varsinaista tutkimusta ei ole olemassa. Jos johtopäätökset perustuvat johonkin muuhun kuin tuohon julkaistuun nauhaan (tai venehauta 36:een), on viestinnässä jotain aivan käsittämättömällä tavalla pielessä. Venehauta 36:n tekstiileistä liittyen ko. näyttelyyn voi muuten lukea tästä esitteestä (ruotsiksi ja englanniksi).

   Mitä monimutkaisempaa selitystä tekstille aletaan rakentaa, sitä enemmän Occamin partaveitselle on töitä. Viivoista ja kulmista voi rakentaa eri järjestyksessä olevia viivoja ja kulmia, mutta sen todistusvoima yksinään on mitätön.

   Varmasti on itseään edistyksellisinä pitäviä ihmisiä, jotka puolustaessaan tämän yksittäisen Allah-tekstin totuutta "kaiken maailman dosentteja" vastaan kokevat käyvänsä oikeutettua sotaa rotupuhtaan Pohjolan nimeen vannovia odinisteja vastaan. Tämä tietysti vie pohjan pois järkevältä keskustelulta.

   Poista
 3. Mutta kuten tiedämme, silkki on peräisin Kiinasta, ja nauhassahan on aivan selvästi kiinalaiset kirjoitusmerkit 五, 山 ja 卍. Näistä 五山 viittaa Song-dynastian aikaisiin viiden vuoren buddhalaistemppeleihin, ja 卍 on buddhalainen symboli.

  VastaaPoista