perjantai 10. huhtikuuta 2015

Hakarististä

Suomen ilmavoimien vanhalla tunnuksella varustettu pienoismalli on ilmeisesti johtanut rikostutkintaan Venäjällä. Ilta-Sanomien Arja Paananen kirjoittaa seuraavasti:
Hakaristi oli Suomen ilmavoimien lentokoneiden tunnuksena 1918–1945. Suomalaisella hakaristillä ei ole mitään tekemistä vastaavaan natsien symbolin kanssa. Saksalaisilla hakaristi oli väriltään musta ja se seisoi ”kärjellään”, Suomen ilmavoimilla hakaristi oli sininen ja aina "suorassa". Adolf Hitlerin tiedetään luonnostelleen hakaristin puolueensa symboliksi ensi kerran 1919.
(Linkki alkuperäinen.)

Kuten linkin takaa käy ilmi, on hakaristi ollut käytössä ilmavoimilla sekä ilmatorjunta- ja panssarijoukoilla. Hakaristi esiintyi ennen myös tasavallan presidentin käädyissä. Nykyään hakaristi esiintyy vapaudenristissä, sen sisältävässä tasavallan presidentin lipussa sekä ilmavoimien joukko-osastolipuissa ja eräissä merkeissä.

Ilmavoimien vanha hakaristi on sininen ja seisoo suorassa, ja sen haat ovat yhtä pitkät kuin ristin sakarat. Nykyään ilmavoimien lipuissa esiintyvä hakaristi on musta. Panssarijoukkojen vanha hakaristi on musta (sekä "varjostettu" valkoisella) ja suorassa, mutta haat ovat lyhyempiä kuin sakarat. Haat ovat lyhyempiä myös Lotta Svärd -järjestön tunnuksessa, edellä mainitussa vapaudenristissä sekä Isänmaallisen Kansanrintaman tunnuksessa.

4. luokan vapaudenristi miekkojen kera (omasta kokoelmastani).
Se, minkä värinen hakaristi on tai missä asennossa se seisoo, on mekityksellistä vain tiettyyn pisteeseen asti. Myös natsihakaristi seisoo nimittäin suorassa esimerkiksi Adolf Hitlerin henkilökohtaisessa standaarissa sekä natsien veksilloideissa puoluekotkan alla, ja toisaalta Suomen tasavallan presidentin entisten käätyjen alin hakaristi seisoo ilmiselvästi kärjellään.

On ymmärrettävää, että suomalaiset haluavat korostaa sitä tosiasiaa, että suomalainen hakaristi ei ole natseilta lainattu. Suomi taisteli jatkosodassa Saksan rinnalla Neuvostoliittoa vastaan, mistä johtuen etenkin ulkomaalaisille saattaa aivan perustellusti syntyä virheellinen mielikuva, että museoissa nähtävät panssarivaunut ja lentokoneet olisi maalattu hakaristitunnuksilla tämän liittolaisuuden vuoksi. Toki Suomesta löytyi ennen sotia myös oikeasti kansallissosialistisia järjestöjä, joita on käsitelty tarkemmin Henrik Ekbergin teoksessa Führerns trogna följeslagare: den finländska nazismen 1932-1944 (1991).

Hakaristin päällä seisova puoluekotka kuvattuna Suomenlinnassa.

Ilmavoimien tunnukseksi hakaristi päätyi sen jälkeen, kun kreivi Eric von Rosen lahjoitti Suomelle vuonna 1918 ilmavoimien ensimmäisen lentokoneen. Koneen kylkeen kreivi oli maalauttanut "henkilökohtaisen onnenmerkkinsä" eli saman merkin, jota hän käytti myös muun muassa matkatavaroidensa merkitsemiseen omien nimikirjaimiensa sijaan. Siihen, että tästä merkistä tuli ilmavoimien tunnus, vaikutti osaltaan varmasti se, että hakaristi oli Suomessa jo ennestään vakiintunut osa kansallisromanttista symboliikkaa: Akseli Gallen-Kallela suunnitteli samoihin aikoihin jo ylempänä mainitun vapaudenristin, ja Suomen Pankin hallussa oleva Aino-triptyykin ensimmäinen versio vuodelta 1889 on kehystetty (lyhytsakaraisilla) hakaristeillä. (Myös Eric Vasströmin vuonna 1921 suunnittelema Lotta Svärdin tunnus kummunnee ennemmin kansallisromantiikasta kuin ilmavoimien tunnuksesta.) Jos kreivi von Rosen olisi maalannut koneensa kylkeen vaikkapa "EvR", olisi tästä tuskin tullut ilmavoimien tunnusta, vaikka mistäpä sen tietää - tuntee sotilasperinteiden historia oudompiakin tapauksia.

On siis joka tapauksessa erotettava kaksi asiaa: yhtäältä ilmavoimien hakaristin välitön lähde eli kreivi von Rosen ja toisaalta suomalaisen hakaristin yleiset kansallisromanttiset juuret.

Eric von Rosen, joka siis käytti hakaristia omana tunnuksenaan, oli itse aktiivinen natsi, ja hänen vaimonsa sisar oli naimisissa itsensä Hermann Göringin kanssa. Ei ole kuitenkaan sentään syytä olettaa, että Göring olisi nähnyt Ruotsissa von Rosenin hakaristin ja innostunut ehdottamaan sitä Hitlerille, sillä Göring liittyi vuonna 1920 perustettuun natsipuolueeseen vasta vuonna 1923. Hitler otti hakaristin käyttöön siksi, että se oli jo pitkään ollut käytössä saksalaisissa kansallishenkisissä ja okkultistisissa piireissä, joissa se yhdistettiin tuolloin suosittuun teutoonis-arjalaiseen käsitykseen pohjoisten kansojen historiasta. Ei ole kaiketi syytä olettaa, etteikö von Rosenilla olisi ollut samanlaisia ajatuksia mielessään hänen ottaessaan käyttöön ilmeisesti Gotlannissa riimukivessä näkemänsä symbolin.

800-luvulta peräisin olevan Snoldelevin riimukiven (DR 248) hakaristi kuvattuna Kööpenhaminassa.
Yhteenvetona voidaan siis todeta, että vaikka suomalaiset hakaristit eivät ole peräisin natseilta, ovat ne joka tapauksessa aatehistoriallisesti kytkettyjä natsisymboleihin. Väite, että näillä ei muka olisi "mitään tekemistä" toistensa kanssa, on siis liioittelua. Vaikka lööppikielellä tästä saisi mehevän otsikon, ei asialla todellisuudessa pitäisi olla juurikaan mitään merkitystä: eihän silläkään, että englannissa queen merkitsee 'kuningatarta', ole mitään merktitystä sen kannalta, että sen kognaatti kvinna merkitsee ruotsissa 'naista', eikä todennäköisin merkitys 'vaimo, nainen' kantakielen rekonstruoidulle muodolle *kwēniz kerro mitään siitä, mitä sanat queen ja kvinna "oikeasti" merkitsevät. Ilmavoimien lipuissa esiintyvästä hakaristista luopumista onkin äänekkäästi vaatinut lähinnä elämäntapataiteen piiriin kuuluneva Euraasian Kansanrintama.

Mainittakoon vielä lopuksi, että hakaristi löytyy unicode-merkistöstä muodoissa 卐 ja 卍, mutta näiden tapauksessa kyse on hakaristiä merkitsevästä kiinalaisista kirjoitusmerkeistä eikä varsinaisesta hakaristisymbolista, vaikka etymologisesti kyse onkin piktogrammista. Etelä- ja Itä-Aasiassa hakaristi ei nauti samanlaista tabuasemaa kuin lännessä, minkä ovat kokeneet ainakin Nintendo-klassikkoa The Legend of Zelda (1986) pelanneet. 

9 kommenttia:

  1. Koko hakaristisoppaa sotkee se että kyse on yhdestä vanhimmasta symbolista mitä ihmiskunnalta löytyy, joten monet tahot ovat varmasti ottaneet sen käyttöön itsenäisesti. Hakaristi-aurinkopyörä-sama asia, näköjään. Yksi merkin versio on käytössä auringon ja toinen maapallon tähtitieteellisenä symbolina, mutta kumpikin niistä on ilmeisesti hakaristin vanha versio, joka ei vielä näytä hakaristilta.

    Monet ihmisethän liittävät nykyään kaikki hakaristit natseihin, myös ne jotka ovat käytössä Aasiassa vanhassa merkityksessään.

    VastaaPoista
  2. Ai niin, muistelisin että hakaristi (ainakin tursaansydämen muodossa) oli yleinen suojaava taikamerkki, jota kaiverrettiin esineisiin ja rakennuksiin, mutta netti ei pysty kunnolla vahvistamaan tätä ja itsellä ei ole kirjoja jotka käsittelisivät aihetta. Wikipedia tietää että tursaansydän korvautui myöhemmin yksinkertaisemmalla hakaristillä, mutta oletan että siitä se ilm aikoinaan muotoutunutkin.

    Se ei liene kuitenkaan syynä miksi se valittiin tunnukseksi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulta olisi löytynyt Hämeen linnassa ottamani valokuva tiiliskiveen painetusta tursaansydämestä. Voisin kuvitella hakaristin edeltävän tursaansydäntä, koska ensiksi mainittu on kuitenkin yksinkertainen ristin laajennus, mutta jälkimmäinen tuntuisi edustavan saman teeman esittämistä liittämällä yhteen neliöitä. Voi myös olla, että vanhin muoto on aurinkopyörä eli ympyröity risti ⊕, josta on saatu dynaamisempi katkaisemalla kehä sakaroiden jommaltakummalta puolelta; tämä on sitten esteettisistä tai kaiverrusteknisistä syistä saanut kulmikkaan hakaristimuotonsa.

      Hakaristin muinaishistoriaa voisi kai pitää ultimaattisena syytekijänä sen päätymiseen erilaisiksi tunnuksiksi, mutta proksimaalisempana syynä pitäisin nationalismin herättämää kiinnostusta muinaisuuteen.

      Poista
    2. Pitäisin aika todennäköisenä että hakaristin alkuperä on aurinkopyörässä, vaikka mahdotontahan sitä on enää varmasti sanoa kun niin vanhoista symboleista on kyse. Ja aurinkopyörän toinen versio on aika varmasti ympyrä jonka keskellä on piste.

      No, tuollahan on varsin selkeä aurinkopyörä: http://apod.nasa.gov/apod/ap110110.html

      Poista
  3. Kari Rydman kirjoitti aiheesta jokin aika sitten. Olen samaa mieltä: hakaristillä on niin pitkä, monituhatvuotinen historia taika- ja onnenmerkkinä, että siitä ei voida luopua 25 vuoden episodin vuoksi.

    Kuvio on niin loogisen symmetrinen, että se on epäilemättä kehkeytynyt useaan eri otteeseen. Itsekin muistan autuaasti historiaa tuntemattomana toisluokkalaisena piirrelleeni ruutuvihkon viivoja pitkin kaikenlaisia geometrisiä kuvioita, mukana myös tämä. Tähtitorttukin muistuttaa hienokseltaan svastikaa.

    VastaaPoista
  4. "Haat ovat lyhyempiä myös Lotta Svärd -järjestön tunnuksessa, edellä mainitussa vapaudenristissä sekä Isänmaallisen Kansanrintaman tunnuksessa."

    Juuri netissäkin nähtäväksi julkaistussa Veckans Puls -dokumentissa (1977) Heimo "Piikkiön Komendantti" Honkio selostaa IKR:n "ihan erilaista" hakaristia seuraavasti:

    "Tämä on erilainen, koko hakaristi, täss on täst puuttuu yks kulma. Se on täydellinen hakaristi, mikä on tänne reunaan saakka, täst puuttuu sentti joka kulmasta"

    VastaaPoista
  5. Asiallista faktatietoa ilman poliittista värittyneisyyttä, hyvä!

    VastaaPoista